Royal Jordanian registers record JD31.8 million net profit in the third quarter of 2017

02 November 2017
Royal Jordanian achieved a JD31.8 million net profits in the third quarter of 2017 against JD12.9 million attained in the same period last year, an increase of 146%.
RJ President/CEO Stefan Pichler said that the number of passengers the airline transported in the third quarter rose by 5% over 2016, with RJ aircraft carrying 955,000 passengers in 2017 while in the corresponding months of 2016 it carried 913,000 passengers.
The seat load factor went up from 73% in the third quarter of 2016 to 75% in 2017, a 3% increase.
Pichler said that revenues in the third quarter of 2017 reached JD202 million, marking an 8% increase over the JD187 million made over the same period of 2016. We were also able to control the operational expenses in this period, which registered a 3% decline: JD148 million in 2017, against JD152.3 million spent in 2016.
Pichler added that RJ attained a net income of JD5.4 million in the first nine months of 2017, against a net loss of JD2.7 million incurred in the same period of 2016, marking a 300 % improvement.
The number of passengers in this period went up by 5%, from 2,350,000 passengers that traveled on RJ between January and September 2016 to 2,463,000 passengers in the same period of 2017.
The seat load factor in the first three quarters increased from 67% to 71%, a 6% growth, and the uplifted cargo grew by 5% over the comparison period of 2016.
Pichler mentioned that RJ revenues in the January-September period of 2017 amounted to JD487 million, against JD474 million for the corresponding period in 2016, a 27 % increase.
Source: RJ

الملكية الأردنية تحقق رقم قياسي بتسجيل 31.8 مليون دينار ربح صافي في الربع الثالث من العام 2017

02 نوفمبر 2017
حققت الملكية الأردنية أرباحاً صافية في الربع الثالث من العام الجاري بلغت 31.8 مليون دينار مقارنة بالربح الصافي للفترة نفسها من عام 2016 بقيمة 12.9 مليون دينار، أي بمعدل إرتفاع بلغ 146 بالمئة وبما يشكل رقماً قياسياً في نتائج الربع الثالث من أي عام منذ تأسيس الشركة .
وأشار المدير العام / الرئيس التنفيذي للملكية الأردنية ستتيفان بيشلر إلى إرتفاع عدد المسافرين على متن طائرات الشركة في الفترة المذكورة بنسبة 5 بالمئة مقارنة بنفس الفترة من عام 2016،  حيث نقل أسطول الملكية الأردنية 955 ألف مسافر مقابل 913 ألف مسافر في فترة المقارنة، وهو ما أدى إلى زيادة معدل إمتلاء الطائرات من 73 بالمئة في الربع الثالث من عام 2016 إلى 75 بالمئة في الفترة ذاتها من العام الحالي وبنسبة نمو بلغت 3 بالمئة .
وقال بيشلر أن الشركة حققت إرتفاعا في الإيرادات في الربع الثالث من عام 2017 بلغت 202 مليون دينار مقابل 187 مليون دينار لفترة المقارنة من عام 2016 وبنسبة زيادة بلغت 8 بالمئة، في الوقت الذي تراجعت فيه التكاليف التشغيلية للشركة خلال هذه الفترة إلى 148 مليون دينار مقارنة مع 152.3 مليون دينار في نفس الفترة من عام 2016 وبنسبة إنخفاض بلغت 3 بالمئة .
وحول النتائج المالية التي حققتها الملكية الأردنية خلال فترة الشهور التسعة الأولى من عام 2017 أوضح بيشلر أن شركة الطيران حققت أرباحاً صافية بلغت 5.4 مليون دينار مقارنة بخسارة سجلت في الفترة ذاتها من عام 2016 بلغت 2.7 مليون دينار وبنسبة تحسّن وصلت إلى 300 بالمئة، مشيراً إلى إرتفاع عدد المسافرين خلال هذه الفترة بنسبة 5 بالمئة والذي إرتفع من 2.350 ألف مسافر في الشهور التسعة الأولى من عام 2016 ليصل إلى 2.463 ألف مسافر في الفترة ذاتها من العام 2017. الأمر الذي رفع معدل إمتلاء الطائرات من 67 بالمئة إلى 71 بالمئة وبنسبة نمو بلغت 6 بالمئة، كما إرتفعت كميات الشحن المنقولة في الفترة المذكورة بنسبة 5 بالمئة.
وأضاف بيشلر بأن إيرادات شركة الطيران المالية بلغت منذ مطلع العام 2017 وحتى نهاية شهر أيلول 2017 487 مليون دينار مقابل 474 مليون دينار لفترة المقارنة من عام 2016 وبمعدل إرتفاع بلغ 27 بالمئة.
المصدر: الملكية الأردنية