Riyadh Air selects Swiss Aviation Software to power its engineering function and assist its sustainability plans

13 December 2023

Riyadh Air announces the signing of a strategic agreement with Swiss Aviation Software to leverage their Aviation Maintenance and Engineering software solution AMOS. Riyadh Air will play a significant role in promoting Saudi Arabia's economic and cultural interests globally, aiding in the development of Riyadh as a major destination in the Middle East.

The newly signed partnership will involve aligning AMOS’s capabilities with Riyadh Air’s strategic goals, such as enhancing customer satisfaction, improving operational reliability, and driving innovation in maintenance operations.

The selection of AMOS follows a rigorous and meticulous evaluation, which positioned AMOS as the comprehensive software solution that will seamlessly integrate with Riyadh Air's evolving ecosystem IT systems landscape. The airline is currently in the process of selecting and defining the solutions essentials for its commercial operations planned for 2025. A critical aspect of this partnership relies on AMOS’s ability to integrate Riyadh Air’s fleet, accommodate new aircraft types and drive the carrier’s sustainability mission for engineering. AMOS is planned to closely integrate with the carriers’ digital initiatives to reach its sustainability goals. This collaboration marks a significant milestone in Riyadh Air's commitment to optimize its maintenance operations from the very start, with the goal of achieving the highest overall efficiency through AMOS.

AMOS will be covering all aspects of the maintenance, engineering, and logistics processes required by airlines, and the software’s modular structure will provide Riyadh Air with a tailored and scalable system to meet their specific needs and challenges.

Source: Riyadh Air

طيران الرياض يختار شركة Swiss-AS السويسرية شريكاً استراتيجياً لتطبيق نظام "آموس AMOS" للصيانة والهندسة

13 ديسمبر 2023

أعلن طيران الرياض إبرامها شراكة استراتيجية مع شركة Swiss-AS السويسرية المتخصصة في حلول صيانة الطائرات لتبني وتنفيذ حلول نظام "آموس AMOS" المتطورة في مجال صيانة الطائرات وأجزائها، وذلك ضمن استعدادات الناقل الوطني الجديد للمساهمة بشكل فاعل في اقتصاد المملكة وإبراز معالمها السياحية والثقافية على المستوى الدولي، بما يعزّز من مكانة العاصمة الرياض وجهةً رائدة ومركزاً محورياً على المستوى الإقليمي.

وتتضمن هذه الشراكة الجديدة المبرمة بين كل من طيران الرياض وشركة  Swiss-A، العمل على موائمة ميّزات نظام "آموس AMOS" مع الأهداف الاستراتيجية التي يسعى الناقل الوطني الجديد لتحقيقها، بما في ذلك العديد من الجوانب التي تشمل تحسين تجارب العملاء وتعزيز اعتمادية العمليات التشغيلية وتبني التوجهات المبتكرة في العمليات الخاصة بالصيانة.

ووقع اختيار طيران الرياض على نظام "آموس AMOS" المتطور لكونه أحد أفضل حلول الصيانة على صعيد قطاع الطيران الدولي، وذلك بعدما أجرى تقييماً دقيقاً حول تلبية النظام لمتطلبات الناقل الوطني، حيث ستجري موائمة أدوات النظام مع منظومة تكنولوجيا المعلومات المتطورة التابعة لطيران الرياض الذي يعمل حالياً على اختيار وتحديد الحلول الأساسية اللازمة لإطلاق أول رحلاته التجارية رسمياً في العام 2025. وتعتمد أحد الجوانب الأساسية لاتفاقية الشراكة المبرمة بين الطرفين، في قدرة نظام "آموس AMOS" على تطبيق التكامل المطلوب مع أسطول طيران الرياض المتطور، وقدرته على استيعاب الأنواع الجديدة من الطائرات المستخدمة ضمن الأسطول، ومدى مساهمته في تعزيز رؤية الناقل الوطني الجديد حول استدامة عمليات الهندسة والصيانة، فيما سيجري كذلك دمج أدوات نظام "آموس AMOS" ضمن البرامج والأنظمة الرقمية التي تعزّز من قدرة طيران الرياض على بلوغ مستهدفاته في الاستدامة.

وسيغطي نظام "آموس AMOS" بموجب اتفاقية الشراكة المبرمة، جميع الجوانب المتعلقة بالصيانة والهندسة والعمليات اللوجستية المطلوبة بواسطة طيران الرياض، بينما سيزود الهيكل المعياري للنظام الناقل الوطني الجديد بنظام مرن قابل للتخصيص والتطوير بما يلبي المتطلبات الخاصة وأدوات معالجة المشاكل والتحديات.

المصدر: طيران الرياض