Middle East Airlines receives the first A321neo powered by Pratt & Whitney GTF engines and line fitted with Panasonic’s eX1 seatback IFE solution

13 July 2020

Middle East Airlines-Air Liban (MEA) celebrated the delivery of its first Airbus A321neo powered by Pratt & Whitney GTF engines. GTF engine has demonstrated its promised ability to reduce fuel burn by 16 percent, to reduce nitrogen oxide emissions by 50 percent compared to the regulatory standard, and to reduce the noise footprint by 75 percent.

The airline placed an order for 9 Airbus A320neo family aircraft in 2018. This delivery marks another significant milestone in Middle East Airlines 75th year.

Middle East Airlines-Air Liban (MEA) selected Panasonic Avionics to provide inflight entertainment and connectivity (IFEC) solutions for 15 of its Airbus A321 family aircraft. They will be line fitted with Panasonic’s eX1 seatback IFE solution, designed specifically for narrow body aircraft.

eX1 offers elegant full HD seatback monitors, complete with touch displays and handsets, and an intuitive, personalized interface. Passengers will have access to USB and laptop charging power points at every seat as well.

Source: Middle East Airlines

طيران الشرق الأوسط تستلم أول طائرة من طراز إرباص A321neo المجهزّة بمحرك برات آند ويتني "جي تي إف " والمزودة بنظم الترفيه والاتصال الإلكتروني من بناسونيك افيونيكس

13 يوليو 2020

احتفلت شركة طيران الشرق الاوسط  -الخطوط الجوية اللبنانية بتسلّم أول طائرة من طراز إرباص A321Neo  مجهزّة بمحرّك برات آند ويتني جي تي إف. أظهر محرّك جي تي إف، منذ انطلاق العمل به في بداية العام 2016، قدرته الموعودة بخفض استهلاك الوقود بنسبة 16 بالمائة وخفض انبعاثات أكسيد النيتروجين بنسبة 50%  مقارنة بالمعيار التنظيمي، كما وخفض أثر الضوضاء بنسبة 75%.

وكانت الشركة قد تقدّمت بطلب شراء 9 طائرات إيرباص من طراز A320neo في عام 2018. انّ استلام هذه الطائرة يشكّل مرحلة هامّة أخرى في السنة الخامسة والسبعين للشركة.

اختارت شركة طيران الشرق الأوسط - الخطوط الجوية اللبنانية (MEA) شركة باناسونيك افيونيكس (باناسونيك) لتوفير أنظمة الترفيه والاتصال الإلكتروني على متن 15 من طائراتها من طراز إرباص A321 وستكون هذه الطائرات مجهّزة بنظام ex 1 خلف المقاعد وهو نظام مصمّم خصيصاً للطائرات ذات البدن الضيق.

إنّ نظام ex1 يوفّر أجهزة عرض مميزة عالية الوضوح على المقاعد الخلفية، ذات شاشات وهواتف مدمجة تعمل باللمس و أسطح بينية حدسية ومصمّمة حسب الطلب. كما تُتيح للركاب الوصول إلى وحدات التخزين النقّالة و نقاط شحن الحواسيب المحمولة.

المصدر: طيران الشرق الاوسط  -الخطوط الجوية اللبنانية