First A330-300 Regional to be delivered to Saudia Airlines

02 March 2016
Assembly of Saudia Airlines’ first A330 Regional is well underway at the Airbus Final Assembly Line (FAL) in Toulouse, France. The aircraft is the first of 20 A330-300 Regional that will join the airline’s fleet, making Saudia Airlines the first carrier in the world to operate the new A330-300 Regional.
The aircraft is now in the initial fuselage section joining phase and will move to the next assembly station for wing junction, start of cabin installation and first power-on.
The A330-300 Regional is optimized to seat up to 400 passengers on missions up to 3,000nm and offers significant cost savings through a reduced operational weight of around 200 tons. The reduction in fuel burn per seat and maintenance costs will result in an overall cost reduction by up to 26% compared with today’s long-range A330-300. In addition, the A330 Regional benefits from the latest A350 XWB and A380 technologies.
Specially designed for regional and domestic operations, the A330 Regional will boost capacity on several of Saudia’s most in-demand routes, enabling the airline to generate additional efficiencies while offering its passengers comfort with wide regional cabin in the sky.
Source: Saudia Airlines

الخطوط السعودية ستصبح المشغل الأول في العالم لطائرة الايرباص من طراز 300-330 الإقليمية

02 مارس 2016
يجري العمل حاليا لتجميع أول طائرة من طراز ايرباص 300-330 الإقليمية وهي الطائرة الأحدث بين منتجات شركة ايرباص، لصالح مشغلها الأول في العالم الخطوط الجوية العربية السعودية وذلك في خط التجميع النهائي لطائرات ايرباص في مدينة تولوز الفرنسية، والطائرة التي يجري تجميعها حاليا هي الأولى من (20) طائرة من هذا الطراز تعاقدت الخطوط السعودية للاستحواذ عليها، وبهذا تصبح الخطوط السعودية أول شركة طيران تشغّل هذا الطراز من الطائرات في العالم.
وقد دخلت الطائرة المرحلة الأولية من تجميع الهيكل، وستنتقل لاحقاً لخط تجميع آخر لربط أجزاء الجناح مع بعضها والبدء في تركيب مقصورة القيادة وأول دائرة كهربائية في الطائرة ثم يتوالى بعد ذلك تركيب كافة أجزاء ومكونات الطائرة.
وتم تصميم طائرة الايرباص من طراز 300-330 الإقليمية الجديدة لتتسع لنحو 400 مسافر بالإضافة إلى الطيران مسافة 3,000 ميل بحري مما سيؤدي الى توفير ملحوظ في التكاليف من خلال الوزن التشغيلي المخفض بنحو 200 طن، كما أن تخفيض احتراق الوقود وتكاليف الصيانة سيؤدي إلى خفض التكلفة الإجمالية لكل مقعد بنسبة تصل إلى 26 بالمئة مقارنة مع تكاليف طائرات ايرباص 300-330 ذات المدى التشغيلي الطويل الموجودة في الخدمة حالياً، كما تستفيد طائرة الايرباص من طراز 300-330 الإقليمية من أحدث التقنيات الخاصة بطائرتي A350 XWB  ايرباص من طراز 350 ذات البدن العريض جداً و380.
وقد صممت طائرة الايرباص من طراز 300-330 الإقليمية خصيصاً لخدمات الطيران المحلية والإقليمية، ومن المتوقع أن تعزز هذه الطائرات السعة المقعدية بين عدد من محطات الخطوط السعودية التي تشهد كثافة في السفر على القطاعين الداخلي والإقليمي .
المصدر: الخطوط السعودية