Etihad Airways’ transformation continues to deliver results with 41% improvement on Pre-COVID performance

03 March 2022

•    3.5 million passengers carried in 2021
•    Significant improvement in EBITDA driven by strong H2 performance
•    Core operating loss reduced to US$ 476 million
•    Cargo revenues increase by 49% to all-time high of US$ 1.73 billion
•    Sustainability at core of recovery strategy

Etihad Airways announced its business results for 2021, recording a strong recovery in passenger operations along with a significant improvement in financial performance, posting a much-reduced loss of US$ 476 million for 2021 (2020: US$ 1.70 billion).

The airline carried 3.5 million passengers in 2021, with an average seat load factor of 39.6%. Passenger loads doubled in the second half of the year, reaching 70.1% in December as travel demand peaked during the winter holiday period. The airline recorded a particularly strong surge in passenger volumes in Q4 following the September relaxation of mandatory quarantine periods in Abu Dhabi.

Network capacity came in at 37.21 billion ASKs for the year, with the airline connecting Abu Dhabi to 71 passenger and cargo destinations across 47 countries. The airline launched or restarted operations to 13 destinations in 2021.

Etihad Airways posted passenger revenues of US$ 1.07 billion in 2021, down by 14% year-on-year. While ongoing travel restrictions and new variants of the virus dampened demand, the airline saw passenger revenues bounce back in the last quarter of the year, recovering to 50% of 2019 levels in December.

Cargo operations meanwhile continued to outperform expectations, with a 27% year-on-year increase in freight carried in 2021 (729,200 tonnes) coupled with a rise in cargo revenues of 49% to US$ 1.73 billion, the highest figure in the history of the airline.

Tony Douglas, Group Chief Executive Officer, commented: "In another year of global uncertainty, Etihad Airways has continued to move forward, strengthen its business, and build on its world-class travel proposition. As always, this has been thanks to our remarkable people who have gone above and beyond to make the most of every opportunity. Despite the slowdown caused by Omicron, we are confident that the spring and summer season will continue to see a resurgence in travel as more people return to the skies.

“We look forward to our guests being able to experience our state-of-the-art Airbus A350s when they debut later this year, taking pride of place alongside our Boeing 787s. With one of the most fuel-efficient fleets in the world and with sustainability at the very top of our agenda, we will continue to pave the way for more sustainable flying in 2022 and beyond.”

As operations progressively ramped up throughout 2021, Etihad maintained an absolute focus on cost control, decreasing operating costs by a further US$ 110 million, despite a US$ 197 million increase in fuel costs driven by rallying oil prices.

Fixed overhead costs and finance costs also recorded a significant reduction, decreasing by 14% (or US$ 110 million) and 20% (or US$ 90 million) respectively. As a result, the airline managed to maintain strong liquidity in 2021.

Overall, Etihad recorded a core operating loss of US$ 476 million for fiscal year 2021, representing a 72% improvement compared to 2020 (US$ 1.70 billion) and a 41% improvement against pre-pandemic results in 2019 (US$ 802 million). EBITDA improved by more than US$ 1 billion, turning to positive US$ 408 million from a negative US$ 651 million in 2020.

For additional information, please click here.

Source: Etihad Airways

الاتحاد للطيران تواصل مسيرة الأداء القوي وتسجل تحسناً بنسبة 41 في المائة مقارنة بنتائج ما قبل كوفيد-19

03 مارس 2022

•    نقل 3.5 مليون مسافر خلال عام 2021
•    عائدات الشحن تسجل أفضل نتائج لها على الإطلاق لتصل إلى 1.73 مليار دولار أمريكي، بزيادة نسبتها 49 في المائة
•    تقليص خسائر التكاليف التشغيلية إلى 476 مليون دولار أمريكي مع الاحتفاظ بسيولة قوية خلال العام
•    تحسن كبير في معدل الأرباح قبل احتساب الفوائد والضرائب والإهلاك واستهلاك الدين
•    المشاركة في تأسيس ائتلاف الأمل الذي قام بتوزيع أكثر من 250 مليون جرعة لقاح على مستوى العالم
•    وضع خطط لإطلاق أولى طائرات الشركة من طراز آيرباص A350  خلال الربع الثاني من العام الجاري
•    تأتي الاستدامة والمسؤولية الاجتماعية ضمن الأولويات الرئيسية لاستراتيجية التعافي التي تتبعها الشركة
 أعلنت الاتحاد للطيران عن أدائها المالي ونتائج الأعمال لعام 2021، حيث شهدت تعافياً قوياً على مستوى عمليات المسافرين مصحوباً بتحسن ملحوظ على صعيد الأداء المالي، مع تقليص الخسائر التشغيلية إلى 476 مليون دولار أمريكي (مقارنة بخسائر بلغت 1.70 مليار دولار أمريكي خلال عام 2020).

وقامت الشركة بنقل 3.5 مليون مسافر خلال العام الماضي، وبلغ معدل إشغال المقاعد نحو 39.6 في المائة. وقد تضاعف معدل إشغال المسافرين خلال النصف الثاني من العام الماضي، ليصل إلى 70.1 في المائة خلال شهر ديسمبر، وذلك بفضل ذروة الطلب على السفر خلال فترة العطلات الشتوية. كما سجلت الشركة طفرة قوية في أعداد المسافرين خلال الربع الرابع من العام الماضي وذلك في أعقاب تخفيف متطلبات وفترات الحجر الإلزامي بإمارة أبوظبي.

وبلغ معدل المقعد المتوافر لكل كيلومتر نحو 37.21 مليار، ووصلت وجهات الشركة إلى 71 وجهة ركاب وشحن على امتداد 47 دولة حول العالم. وقد بدأت الشركة في إطلاق أو استئناف عملياتها التشغيلية إلى 13 وجهة خلال عام 2021.

أما من حيث عائدات المسافرين، فقد سجلت الاتحاد للطيران 1.07 مليار دولار أمريكي خلال عام 2021، مع تحقيق التعافي على مستوى عائدات المسافرين خلال الربع الرابع من العام، لتسجل نحو 50 في المائة خلال شهر ديسمبر مقارنة بالفترة ذاتها من عام 2019، وذلك على الرغم من التأثير السلبي الذي تفرضه قيود السفر وظهور المتحورات الجديدة لفيروس كورونا.

واستمرت عمليات الشحن في التفوق على كافة التوقعات، حيث حققت ارتفاعاً سنوياً بنسبة 27 في المائة على مستوى حمولة الشحن خلال عام 2021 (729.20 طن) مصحوباً بزيادة في عائدات الشحن بلغت 49 في المائة لتصل إلى 1.73 مليار دولار أمريكي، وهو أعلى رقم تحققه الشركة في تاريخها على صعيد عائدات الشحن.

وبهذه المناسبة، أفاد توني دوغلاس، الرئيس التنفيذي لمجموعة الاتحاد للطيران، قائلاً: "في ظل استمرار حالة عدم التيقن لعام آخر، واصلت الاتحاد للطيران المضي قدماً في تعزيز أعمالها وترسيخ مكانتها الرائدة عالمياً في قطاع السفر، ويعود الفضل في ذلك بصورة رئيسية إلى تفاني موظفينا الذين بذلوا جهوداً كبيرة للاستفادة من كافة الفرص المتاحة قدر الإمكان. وعلى الرغم من حالة التباطؤ الناجمة عن متحور أوميكرون، يحدونا الثقة بأن موسمي الربيع والصيف سيشهدان طفرة كبيرة في عمليات السفر، مصحوبة بتطلع مزيد من المسافرين إلى السفر مرة أخرى."

وأضاف توني: "نتطلع إلى الترحيب بضيوفنا للسفر على متن طائراتنا الحديثة من طراز آيرباص A350، حيث سيتم إطلاقها في وقت لاحق من العام، لتنضمّ إلى الأسطول الذي نفخر به من طائرات طراز بوينغ 787. واعتماداً على واحدة من أكثر الطائرات ترشيداً للوقود في العالم وبفضل وضع الاستدامة في صميم كافة أعمالنا، فسوف نواصل تمهيد الطريق نحو تعزيز الاستدامة في قطاع الطيران خلال عام 2022 والأعوام القادمة."

كما واصلت الاتحاد للطيران حرصها على ضبط التكاليف، بما أسهم في خفض التكاليف التشغيلية بنحو 110 مليون دولار أمريكي، وذلك على الرغم من ارتفاع تكاليف الوقود إلى 197 مليون دولار أمريكي نتيجة تصاعد أسعار النفط.

وقد انخفضت النفقات الثابتة غير المباشرة بنسبة 14 في المائة (110 مليون دولار أمريكي) مصحوباً بانخفاض في النفقات المالية بنسبة 20 في المائة (أي بنحو 90 مليون دولار أمريكي). ونتيجة لذلك، تمكنت الشركة من الاحتفاظ بسيولة قوية خلال العام الماضي.

وبصورة عامّة، سجلت الاتحاد للطيران تراجعاً في الخسائر التشغيلية الأساسية لتبلغ 476 مليون دولار أمريكي للعام المالي 2021، أي بتحسن نسبته 72 في المائة مقارنة بعام 2020 (1.70 مليار دولار أمريكي)، وتحسن بنسبة 41 في المائة مقارنة بالفترة التي سبقت ظهور كوفيد 19 خلال عام 2019 (802 مليون دولار أمريكي). كما ارتفع معدل الأرباح قبل احتساب الفائدة والضرائب والإهلاك واستهلاك الدين بنحو أكثر من مليار دولار أمريكي، ليسجل 408 مليون دولار أمريكي، بعد أن كان سجلت خسائر بواقع 651 مليون دولار أمريكي خلال عام 2020.

لمزيد من المعلومات الرجاء الضغط هنا.

المصدر: الإتحاد للطيران