Emirates Group half-year 2017-2018 net profit soars 77%

09 November 2017

The Emirates Group announced its half-year results for 2017-2018. The Group saw steady revenue growth and a rebound on profitability compared to the same period of 2016, in spite of the continuing downward pressure on margins, a rise in oil prices, and other challenges for the airline and travel industry.

• Group: Revenue up 6% to AED 49.4 billion (USD 13.5 billion), and profit of AED 2.3 billion (USD 631 million), up 77%. Results due to capacity optimization and efficiency initiatives, easing of strong US dollar, and steady business growth.
  • Emirates: Revenue up 6% to AED 44.5 billion (USD 12.1 billion), and profit lift of 111% to AED 1.7 billion (USD 452 million). 29.2 million passengers carried, up 4%, on overall capacity expansion of 2%.
  • dnata: Revenue up 7% to AED 6.3 billion (USD 1.7 billion), profit up 20% to AED 659 million (USD 180 million). 330,317 aircraft handled, up 11%, 1.5 million tonnes of cargo handled, up 25%.

The Group’s cash position on 30th September 2017 was at AED 18.9 billion (USD 5.2 billion), compared to AED 19.1 billion (USD 5.2 billion) as at 31st March 2017.
His Highness (HH) Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman and Chief Executive, Emirates Airline and Group said: “A lot of the credit for our 2017-18 half-year results goes to our talented workforce who have worked hard to improve our business performance, and address our challenges without compromising on quality and service.
“Our margins continue to face strong downward pressure from increased competition, oil prices have risen, and we still face weak economic and uncertain political realities in many parts of the world. Yet, the Group has improved revenue and profit performance. This speaks to the resilience of our business model, and the agility of our people.
“The easing of the strong US dollar against other major currencies helped our profitability. We are also seeing the benefit from various initiatives across the company to enhance our capability and efficiency with modern technologies and new ways of working.  Moving forward, we will continue to keep a careful eye on costs while investing to grow our business and provide our customers with world-class products and services.”
In the past six months, the Group’s employee base reduced by 3% compared to 31 March 2017, from an overall staff count of 105,746 to 102,669. This was largely a result of natural attrition together with a slower pace of recruitment, as various parts of the business adopted new technologies, streamlined business processes and re-allocated resources.
 To view the full report press here.
Source: Emirates

أرباح مجموعة الإمارات نصف السنوية للعام 2017-2018 ترتفع بنسبة 77 بالمئة

09 نوفمبر 2017
أعلنت مجموعة الإمارات عن نتائجها المالية نصف السنوية للعام 2017/ 2018، التي أظهرت نمواً مضطرداً في العائدات، وعودة إلى نمو الأرباح مقارنة بالفترة ذاتها من العام 2016، وذلك على الرغم من استمرار الضغوط على الهامش الربحي وارتفاع أسعار الوقود، والتحديات الأخرى التي تواجهها المجموعة وقطاع السفر عامةً.
المجموعة: نمو العائدات بنسبة 6 بالمئة إلى 49.4 مليار درهم (13.5 مليار دولار)، و نمو الأرباح بنسبة 77 بالمئة، أي حققت المجموعة  2.3 مليار درهم (631 مليون دولار) من الأرباح بفضل مبادرات الاستخدام الأمثل للسعة وتحسين الكفاءة وتحرك الدولار الأميركي واستمرار النمو الاقتصادي.
طيران الإمارات: نمو العائدات بنسبة 6 بالمئة أي حصدت شركة الطيران عائدات بقيمة 44.5 مليار درهم (12.1 مليار دولار أميركي)، ونمو الأرباح بنسبة  111 بالمئة أي 1.7 مليار درهم (452 مليون دولار أميركي)  من الأرباح وارتفاع أعداد المسافرين بنسبة 4 بالمئة إلى 29.2 مليوناً، ونمو السعة المقعدية بنسبة 2 بالمئة.
دناتا: نمو العائدات بنسبة 7 بالمئة أي حققت دناتا 6.3 مليارات درهم (1.7 مليار دولار أميركي) من العائدات، ونمو الأرباح  بنسبة 20 بالمئة أي 659 مليون درهم (180 مليون دولار أميركي) من الأرباح، وخدمة 330,317 طائرة، أي ارتفاع عدد الطائرات بنسبة 11 بالمئة، ومناولة 1.5 مليون طن من الشحنات، أي نمو بنسبة 25 بالمئة.
وبلغت الأرصدة النقدية للمجموعة 18.9 مليار درهم (5.2 مليارات دولار) في 30 أيلول/سبتمبر 2017 مقارنة مع 19.1 مليار درهم (5.2 مليارات دولار) في 31 آذار/مارس 2017.
وقال سمو الشيخ أحمد بن سعيد آل مكتوم، الرئيس التنفيذي لطيران الإمارات والمجموعة: "يعود الفضل في تحقيق النتائج نصف السنوية 2017/ 2018 في جانب كبير منه، إلى جهود وإبداعات موظفينا، الذين عملوا بلا كلل لتحسين الأداء، وتعاملوا بكفاءة عالية مع مختلف التحديات من دون التهاون في جودة ونوعية الخدمات المقدمة لعملائنا".
وأضاف سموه: "تواصلت الضغوط على الهامش الربحي نتيجة عدة عوامل، مثل المنافسة وارتفاع أسعار الوقود. كما أننا لا نزال نواجه ضعفاً اقتصادياً وعدم استقرار سياسي في العديد من مناطق العالم. وقد استطعنا على الرغم من ذلك تحسين العائدات والأداء الربحي، ما يظهر مدى مرونة نموذج عملنا وقدرة موظفينا على التكيف والتعامل مع مختلف الظروف".
واستطرد سموه قائلاً: "انعكس تراجع قوة الدولار الأميركي مقابل العملات الرئيسة إيجاباً، ما ادى إلى تحسين الربحية. كما جنينا فوائد ونتائج مختلف المبادرات التي قمنا بها في مختلف عمليات المجموعة لتحسين قدراتنا وكفاءتنا مع التقنيات ومناهج العمل الجديدة. وسوف نواصل التركيز على التكاليف والاستثمار في تنمية أعمالنا وتقديم منتجات وخدمات لعملائنا وفق أرقى مستويات الجودة العالمية".
وخلال الأشهر الستة الماضية، شهد عدد موظفي مجموعة الإمارات تراجعاً بنسبة 3 بالمئة مقارنة مع 31 آذار/مارس 2017، من 105,746 إلى 102,669 ويعود ذلك بصورة رئيسية إلى الحركة الطبيعية للعاملين، وخفة وتيرة حركة التوظيف بفضل اعتماد تقنيات جديدة متطورة في العديد من دوائر المجموعة ساهمت في تبسيط ورفع كفاءة العمليات وإعادة توزيع الموارد المتاحة.
للاطلاع على التقرير كاملا، إضغط هنا.
المصدر: طيران الامارات