Emirates Group announces half year performance

12 November 2014
The Emirates Group announced on 12 November 2014 its half-yearly results which show steady performance and growth, despite a challenging business environment marked by ongoing health pandemic concerns, regional conflicts, and weakening global markets.

The Emirates Group revenues reached USD 12.9 billion for the first six months of its 2014-15 fiscal year, up 12% from USD 11.5 billion from the same period in 2013.

Net profit for the Group rose to USD 607 million an increase of 1% over the results in 2013. The Group’s cash position on 30 September 2014 was at USD 4.4 billion, compared to USD 5.2 billion as at 31 March 2014. This is due to ongoing investments mainly into new aircraft and other airline related infrastructure projects.

In the past six months, the Group continued to develop and expand its employee base, increasing its overall staff count by 5% to over 79,000 compared with 31 March 2014.

Emirates Airline

During the first six months of the fiscal year Emirates received 13 wide-body aircraft – 6 A380s, 7 Boeing 777s, with 11 more new aircraft scheduled to be delivered before the end of the financial year 2014-15 (31 March 2015). Emirates also expanded its global route network by launching services to four new destinations – Abuja, Chicago, Oslo, and Brussels, exponentially increasing the number of city-pair flight options that it provides to customers across the globe with each new city served.

Against the backdrop of unprecedented external challenges which led the airline to suspend the highest number of routes in a year and temporarily ground part of its fleet due to the runway closure, and despite a strong performance of the US dollar against other major currencies impacting revenues, Emirates continues to make a profit. In the first half of the 2014-15 fiscal year, Emirates net profit is USD 514 million, up 8% from the same period in 2013-14.

On average, fuel prices only softened marginally and towards the end of the six-month period. Fuel remained a large component of the airline’s cost, accounting for 38% of operating costs compared with 39% during the first six-month period in 2013.

In the first half of its financial year 2014-15, Emirates reported continued business growth, both in terms of capacity on offer and traffic carried. Capacity measured in Available Seat Kilometres (ASKM), grew by 6.5%, whilst passenger traffic carried measured in Revenue Passenger Kilometres (RPKM) was up 9.8% with Passenger Seat Factor increasing and averaging at 81.5%, compared with 79.2% in 2013. Emirates carried 23.3 million passengers between 1 April and 30 September 2014, up 8.4% from the same period in 2013. The volume of cargo uplifted was up by 5.4%, a remarkable growth and performance against the market trend.

Emirates revenue, including other operating income, of USD 12.0 billion was higher by 11% compared with USD 10.8 billion recorded in 2013, reflecting strong passenger and cargo demand.

Source: Emirates

مجموعة الإمارات تعلن نتائجها المالية نصف السنوية

12 نوفمبر 2014
أعلنت مجموعة الإمارات في 12 نوفمبر 2014 نتائجها المالية نصف السنوية، التي أظهرت أداءً قوياً على الرغم من تواصل التحديات العديدة التي تتمثل في المخاوف الناجمة عن الأوبئة وعدم الاستقرار الإقليمي واضطراب الأسواق العالمية.
وسجلت مجموعة الإمارات عائدات بلغت 12.9 مليار دولار أميركي عن الأشهر الستة الأولى من السنة المالية المنتهية في 30 سبتمبر 2014، بنمو نسبته 12 بالمئة عن الفترة ذاتها من السنة 2013 التي بلغت خلالها العائدات  11.5 مليار دولار أميركي.
وبلغت الأرباح الصافية للمجموعة خلال النصف الأول 607 ملايين دولار أميركي بنمو نسبته 1 بالمئة عن السنة 2013. وسجلت الأرصدة النقدية 4.4 مليارات دولار أميركي في 30 سبتمبر 2014 مقارنة مع 5.2 مليارات دولار أميركيفي 31 مارس 2013. ونجم الفارق في الأرصدة النقدية عن قيام المجموعة بتمويل استثماراتها المتواصلة، وخاصة شراء طائرات جديدة ومشاريع أخرى للمجموعة متعلقة بالبنية الأساسية.
وطوال الأشهر الستة الأخيرة، واصلت مجموعة الإمارات الاستثمار في توسيع قاعدة مواردها البشرية، التي سجلت نمواً بنسبة 5 بالمئة، لتصل إلى أكثر من 79 ألف موظف مقارنة مع 31 مارس 2014.
طيران الإمارات
تسلمت طيران الإمارات، خلال الأشهر الستة الأولى من السنة المالية 2014/2015، 13 طائرة جديدة (6 طائرات من طراز إيرباص 380 و7 طائرات بوينج 777)، وسوف تتسلم 11 طائرة أخرى خلال النصف الثاني أي حتى نهاية السنة المالية 2014/2015 في 31 مارس 2015. ومع استمرار نمو الأسطول، واصلت طيران الإمارات توسيع شبكة خطوطها، حيث أطلقت خدمات إلى أربع محطات جديدة، هي: أبوجا وشيكاغو وأوسلو وبروكسل.
وعلى الرغم من التحديات الخارجية التي أدت إلى تعليق الرحلات إلى أكبر عدد من الوجهات في سنة واحدة، وإبقاء جزء من الأسطول على الأرض بسبب أعمال تطوير مدرجي مطار دبي، والأداء القوي للدولار الأميركي مقابل العملات الرئيسة الأخرى الذي اضر العائدات، فقد واصلت طيران الإمارات مسار الربحية، وسجلت خلال النصف الأول من السنة المالية الجارية 2014/ 2015 أرباحاً صافية قدرها 514 مليون دولار أميركي، بنمو 8 بالمئة عن أرباح الأشهر الستة أشهر الأولى من السنة 2013/2014.
وشهدت أسعار النفط بعض التراجع مع نهايات الأشهر الستة الأولى، لكنها بقيت تشكل أكبر حصة في التكلفة، حيث استأثرت بنسبة 38 بالمئة من التكلفة التشغيلية للناقلة، مقابل 39 بالمئة خلال النصف الأول من السنة 2013.
وحققت العمليات التجارية لطيران الإمارات نمواً قوياً في النصف الأول من السنة المالية 2014/ 2015، سواء من حيث الطاقة المتاحة أم من حيث الحمولة الحقيقية. فقد نمت الطاقة، التي تقاس بعدد المقاعد المتاحة مضروباً في عدد الكيلومترات المقطوعة، بنسبة 6.5 بالمئة. في حين سجلت حمولة الركاب، التي تقاس بالعائد على الراكب لكل كيلومتر، نمواً بنسبة 9.8 بالمئة. وارتفعت ملاءة المقاعد إلى 81.5 بالمئة مقارنة مع 79.2 بالمئة العام 2013. ومنذ 1 أبريل وحتى 30 سبتمبر 2014، نقلت طيران الإمارات 23.3 مليون راكب بزيادة نسبتها 8.4 بالمئة عن نفس الفترة من السنة 2013. كما زادت كميات الشحن المنقولة بنسبة 5.4 بالمئة، وهو نمو وأداء ملحوظ يعاكس اتجاهات الأسواق العالمية التي تعاني من التراجع.
وسجلت عائدات طيران الإمارات، بما في ذلك دخل العمليات الأخرى، 12 مليار دولار بارتفاع نسبته 11 بالمئة عن العام 2013 حيث كانت العائدات 10.8 مليارات دولار ما عكس طلباً قوياً من الركاب والشحن.
المصدر: طيران الإمارات