Air Arabia posts record second quarter net profit of AED 210 million, up 75%

08 August 2019

Air Arabia announced strong financial and operational results for the second quarter of this year ending June 30, 2019 as the Middle East and North Africa’s first and largest low-cost carrier continued to deliver robust and sustained performance.
Air Arabia registered a record net profit of AED 210 million for the three months ending June 30, 2019, an increase of 75 per cent compared to the AED 120 million reported for the same period last year. The company’s turnover for the second quarter of 2019 increased by 22 per cent to AED 1.144 billion, compared to AED 938 million in the corresponding period last year.

The strong second quarter financial results were backed by solid growth in passenger demand with Air Arabia serving over 3 million passengers from its hubs in the UAE, Morocco and Egypt, an increase of 16 per cent compared to 2.59 million passengers carried in the same quarter last year. The average seat load factor – or passengers carried as a percentage of available seats – for the same quarter stood at an impressive 84 per cent.

Equally, Air Arabia reported strong set of results for the first half ending June 30, 2019 registering a net profit of AED 338 million; a 47 per cent increase compared to AED 230 million reported for the same period last year. The company’s turnover for the first six months of 2019 reached AED 2.173 billion, an increase of 20 per cent compared to AED 1.816 billion in the corresponding period last year.
Air Arabia served over 5.82 million passengers from all its four hubs in the first half of 2019, an increase of 12 per cent compared to first half of 2018. The average seat load factor – or passengers carried as a percentage of available seats – for the same period stood at an impressive 84 per cent.

During the first half of 2019, Air Arabia received its first brand new Airbus A321 neo LR airplane bringing its total fleet size to 54 aircraft. The new Airbus A321, which accommodates 215 passengers, is the first of five aircraft to be delivered in 2019 that will help the carrier expand to new medium-haul markets in addition to strengthening the existing routes with increased seat capacity.

The carrier added a total of 10 new routes to its global network in the first half of this year. Flights from Air Arabia’s hub in Morocco commenced from Casablanca to Lisbon, Pisa, Prague and Tunis while new flights started between Tangier and Lyon; Fez and Rome. The carrier also expanded its operation from its Egypt hub with new flights connecting Sharm El Sheikh to Milan Bergamo, Amman and Luxor; as well as Sohag to Riyadh. Air Arabia also announced the launch of four new destinations from its main hub in Sharjah to Kuala Lumpur, Tunis, Vienna and Bishkek with flights commencing in third quarter of this year.

During the first half of 2019, Air Arabia launched its new complimentary in-flight entertainment system 'SkyTime' that allows passengers to live stream digital content on smartphones, tablets or laptops while traveling with the carrier.
Air Arabia operates flights to over 170 global destinations in 50 countries from its hubs in the UAE, Morocco, and Egypt.

Source: Air Arabia

العربية للطيران تسجل أرباحاً صافية قياسية قدرها 210 مليون درهم خلال الربع الثاني بزيادة نسبتها %75

08 أغسطس 2019

أعلنت العربية للطيران عن تسجيل نتائج مالية وتشغيلية قوية خلال الربع الثاني من السنة المالية الجارية والمنتهي بتاريخ 30 يونيو - حزيران 2019، مواصلة بذلك آداءها القوي والمستدام.
وسجلت  العربية للطيران أرباحاً صافية قياسية بلغت 210 مليون درهم خلال الأشهر الثلاثة المنتهية بتاريخ 30 يونيو - حزيران 2019، بزيادة نسبتها 75 %مقارنة بنحو 120 مليون درهم خلال نفس الفترة من العام الماضي. وارتفعت إيرادات الشركة خلال الربع الثاني من عام 2019 بنسبة 22% لتبلغ 1.144 مليار درهم، مقارنة بالفترة ذاتها من العام الماضي والتي بلغت 938 مليون درهم.

وجاءت النتائج القوية مدفوعة بالطلب المرتفع على رحلات الشركة خلال الربع الثاني من هذا العام، حيث قدمت العربية للطيران خدماتها لأكثر من 3 مليون مسافر انطلاقاً من مراكز عملياتها في دولة الإمارات العربية المتحدة والمغرب ومصر، مسجلة بذلك زيادة قدرها 16% في عدد المسافرين مقارنة مع 2.59 مليون مسافر تم نقلهم خلال نفس الفترة من العام الماضي. وحافظت الشركة على معدلها المرتفع لنسبة إشغال المقاعد – نسبة عدد المسافرين إلى عدد المقاعد المتاحة – والذي بلغ 84% خلال هذه الفترة.

وبالتوازي مع نتائج الربع الثاني، سجلت العربية للطيران نتائج قوية خلال النصف الأول المنتهي بتاريخ 30 يونيو – حزيران 2019، محققة صافي أرباح قدرها 338 مليون درهم؛ بزيادة نسبتها 47% مقارنة بنفس الفترة من السنة المالية السابقة. ووصلت إيرادات الشركة خلال الأشهر الست الأولى من عام 2019 إلى 2.173 مليار درهم، بزيادة نسبتها 20% مقارنة بالفترة نفسها من العام الماضي والتي بلغت 1.816 مليار درهم.
ونقلت الشركة أكثر من 5.82 مليون مسافر من مراكز عملياتها الأربعة خلال النصف الأول من عام 2019، بزيادة نسبتها 12% مقارنة بعدد المسافرين الذي تم نقلهم بالنصف الأول من عام 2018. وحافظ معدل اشغال المقاعد على نسبته المرتفعة والتي بلغت 84% خلال هذه الفترة.

تسلمت العربية للطيران خلال النصف الأول من عام 2019 أولى طائراتها من طراز إرباص A320 نيو طويلة المدى لتزيد عدد الطائرات في أسطولها إلى 54 طائرة. وتستوعب مقصورة الطائرة الجديدة 215 مسافراً، وتعتبر الأولى من بين خمس طائرات ستستلمها الشركة خلال عام 2019 لتساعدها على إضافة رحلات متوسطة المدى إلى وجهات جديدة وتوسيع شبكة وجهاتها الحالية.

وأضافت العربية للطيران 10 وجهات جديدة إلى شبكة وجهاتها العالمية خلال النصف الأول من العام الجاري. وحلقت طائراتها من مركز عمليات الشركة في المغرب انطلاقاً من الدار البيضاء إلى لشبونة؛ وبيزا؛ وبراغ؛ ومدينة تونس، في حين انطلقت رحلات جديدة بين طنجة وليون؛ وفاس وروما. كما وسعت الناقلة عملياتها من مركز عملياتها في مصر بإطلاق رحلات جديدة بين شرم الشيخ وميلان بيرغامو وعمان والأقصر؛ بالاضافة الى رحلات جديدة بين سوهاج و الرياض. وأعلنت العربية للطيران أيضاً عن إضافة أربع وجهات جديدة من مقرها الرئيسي في الشارقة إلى كوالالمبور؛ وتونس؛ وفيينا؛ وبيشكك، حيث تبدأ هذه الرحلات خلال الربع الثالث من هذا العام.
وأطلقت العربية للطيران خلال النصف الأول من العام نظام سكاي تايم (SkyTime) الترفيهي والمجاني على متن طائراتها والذي يتيح للمسافرين مشاهدة المحتوى الرقمي المباشر على هواتفهم الذكية وأجهزتهم اللوحية وأجهزة الحاسب المحمولة أثناء سفرهم.

وتسيّر العربية للطيران رحلاتها حالياً إلى أكثر من 170 وجهة عالمية في 50 دولة انطلاقاً من أربعة مراكز عمليات في دولة الإمارات العربية المتحدة والمغرب ومصر.

المصدر:  العربية للطيران