• Media Center

Press Release – Opening of AACO 45th AGM

05 November 2012
The Arab Air Carriers Organization is holding its 45th Annual General Meeting on 5-7 November 2012 in Algeria under the High Patronage of H.E. Abdelaziz Bouteflika, President of the Democratic and Popular Republic of Algeria, and by kind invitation of Mr. Mohamed Salah Boultif, Chairman of the 45th AGM and President and Chief Executive Officer of Air Algérie. This year’s AGM gathers more than three hundred civil aviation leaders in the Arab world and worldwide.

The AGM’s Opening Ceremony will take place tonight at “The Palace of Culture”, whereby the representative of the Patron of the AGM, AGM Chairman and AACO Secretary General will deliver their speeches. The AGM Working Sessions will be held the following day, on 6 November 2012, at “El Mawakif Ballroom” at “El Aurassi Hotel”. AACO Secretary General, Mr. Abdul Wahab Teffaha, will present his report on the state of the industry to the AGM and Mr. Tony Tyler, Director General and CEO of IATA, will present a keynote address to the AGM regarding industry issues.

AACO’s Annual Report and the annual statistical publication (Arab Air Transport Statistics – AATS) will be as usual distributed to the AGM attendees, noting that in 2011 the Arab air transport market grew by 5.7% compared to 2010, reaching 133 million passengers and is expected to reach 140 million passengers in 2012. This growing sector contributes by not less than USD 100 billion to the GDP of the Arab world.

Also on 6 November, AACO members will meet for a closed session to discuss and decide on internal and administrative issues related to AACO’s work and common strategic issues between members.
The General Meeting will also witness a discussion panel gathering a group of distinguished speakers to discuss the models of collaboration available to Arab airlines; noting that 2012 witnessed the joining of three Arab airlines to global alliances; in addition to two Arab airlines already members in global alliances since 2007 and 2008. Other Arab airlines chose different models of collaboration with other airlines, whereby some started to invest in those airlines while others enhanced their positive partnerships with selected ones.

This year Mr. Max Kingsley-Jones/ Editor at Airline Business, will moderate the Joint Aviation Forum. The following panelists will be participating in the discussion:
•    H.E. Mr. Akbar Al Baker/ Chief Executive Officer / Qatar Airways
•    Mr. Adel Al Redha/ Executive Vice President Engineering & Operations/ Emirates Airline
•    Dr. Temel Kotil/ President and Chief Executive Officer / Turkish Airlines
•    Mr. John Byerly/ Consultant/Former Deputy of The Secretary of State/ Transportation
•    Mr. Geoffrey Weston/ Head of Group Strategy & Development / IAG

The General Meeting will conclude its work on the same day with a press conference to be held at “El Mawakif Ballroom” at El Aurassi Hotel gathering the AGM Chairman and AACO Secretary General who will be available to answer questions of the press.

خبر صحفي – افتتاح الجمعية العامة الخامسة والأربعين للإتحاد العربي للنقل الجوي

05 نوفمبر 2012
تعقد الجمعية العامة الخامسة والأربعون للإتحاد العربي للنقل الجوي في الجزائر تحت الرعاية السامية لفخامة السيد عبد العزيز بوتفليقة رئيس الجمهورية الجزائرية الديموقراطية الشعبية من 5 الى 7 نوفمبر/ تشرين الثاني 2012، وبدعوة من رئيس الجمعية العامة السيد محمد صالح بو لطيف، الرئيس المدير العام، الخطوط الجوية الجزائرية. تجمع هذه الجمعية ما يزيد عن ثلاثمائة من قادة صناعة الطيران المدني في العالم العربي والدولي.

يُعقد حفل الافتتاح العام للجمعية العامة الليلة في "القصر الثقافي"، وتُلقى كلمات مُمثل راعي الجمعية العامة، ورئيس الجمعية العامة، والأمين العام للإتحاد. وتُعقد جلسات عمل الجمعية العامة في اليوم التالي بتاريخ 6 نوفمبر/ تشرين الثاني 2012 في "قاعة المواقف" في فندق الأوراسي، حيث يتخللّ جلسات العمل تقريراً من الأمين العام للإتحاد العربي للنقل الجوي، السيد عبد الوهاب تفاحة، حول حال الصناعة، وكلمة من قبل السيد طوني تايلر، المدير العام والرئيس التنفيذي للإتحاد الدولي للنقل الجوي (الأياتا). وخلال جلسات العمل يتم توزيع التقرير السنوي للإتحاد والنشرة السنوية الإحصائية للطيران العربي. ومن الجدير بالذكر أن سوق النقل الجوي العربي قد نما في العام 2011 بنسبة 5.7% مقارنة بالعام 2010، حيث وصل عدد المسافرين الى 133 مليون مسافر في 2011 ويُتوقّع أن يصل الى 140 مليون مسافر في 2012. هذا القطاع النامي يساهم بما لا يقل عن 100 بليون دولار امريكي في الناتج القومي العربي.

وفي 6 نوفمبر/ تشرين الثاني أيضاً، يجتمع أعضاء الإتحاد العربي للنقل الجوي في جلسة عمل مغلقة لبحث وإتخاذ قرارات بشأن الشؤون الداخلية والادارية الخاصة بالإتحاد والشؤون الاستراتيجية المشتركة بين الأعضاء.
كما يتخلل الجمعية العامة حلقة نقاش تجمع مجموعة بارزة من المتحدثين للتحدث عن أُطر ونماذج التعاون المتاحة أمام شركات الطيران العربية، علماً أن العام 2012 قد شهد إنضمام ثلاث شركات طيران عربية الى تحالفات عالمية بالإضافة إلى وجود شركتين عربيتين في تحالفات عالمية انضمت في 2007 وفي 2008، بينما تختار عدد من الشركات العربية الأخرى نماذج اخرى للتعاون مع شركات دولية، حيث بدأت بعض هذه الشركات بالإستثمار في شركات طيران أخرى وعزز بعضها الآخر من تحالفاته مع شركات منتقاة بمعادلات إيجابية للأطراف المعنية. ويُدير الحوار هذا العام السيد ماكس كينغسلي-جونز، رئيس تحرير مجلة ايرلاين بيزنس، وتشارك مجموعة بارزة من المتحدثين المدرجة أسمائهم أدناه في هذا الحوار كما يلي:
•    معالي السيد أكبر الباكر/ الرئيس التنفيذي، الخطوط الجوية القطرية
•    السيد عادل الرضا / النائب التنفيذي - دائرة الهندسة والعمليات، طيران الامارات
•    الدكتور تيميل كوتيل / الرئيس والرئيس التنفيذي للخطوط التركية
•    السيد جون بيرلي/ مستشار / نائب وزير النقل السابق للولايات المتحدة
•     السيد جيفري ويستون / رئيس فريق الاستراتيجية والتطوير، للمجموعة الدولية لشركات الطيران

وتختتم الجمعية العامة أعمالها في ذات اليوم، حيث يُعقد مؤتمراً صحفياً في "قاعة المواقف" في فندق الأوراسي، يُجيب خلاله رئيس الجمعية العامة وأمين عام الإتحاد العربي للنقل الجوي على أسئلة الصحافيين.