Abu Dhabi International Airport traffic grows by 14% in the first 4 months of 2013

04 June 2013
Abu Dhabi Airports Company (ADAC) announced the traffic figures for the first 4 months of 2013 highlighting a double digit increase of 14% in passenger traffic compared to the same period last year, as more than 5.2 million passengers were welcomed at the airport. In the period between January and April of 2013, the airport welcomed 42,735 flights, representing a 9.5% increase compared to the same period last year. Cargo traffic also increased with 209,880 tonnes of cargo passing through the airport representing a 20.2% increase compared to the first four months of 2012.

In the months of March and April, Abu Dhabi International airport received over 1.3 million passengers each month, recording a double digit growth of 15% in March, whilst April recorded an 8.6% growth compared to the same period last year.

In parallel, the airport handled over 10,000 aircraft movements in each of the months of March and April 2013, recording a 10% increase in March and a 7.9% increase in April versus the respective months in 2012.  In 2013, cargo volume reached 59,474 tonnes in March, representing a 25.6% increase; whilst in April, volumes reached 51,511 tonnes representing a 7.9% increase versus the same period last year.

Source: ADAC

مطار أبوظبي الدولي يسجل ارتفاعاً في حركة المسافرين بنسبة 14 بالمئة خلال الشهور الأربع الأولى من 2013

04 يونيو 2013
سجل مطار أبوظبي الدولي ارتفاعاً مميزاً بنسبة 14 بالمئة في حركة المسافرين خلال الشهور الأربع الأولى من العام الجاري مقارنةً بالعام الماضي، ووفقاً للنتائج الصادرة اليوم من شركة أبوظبي للمطارات فقد استخدم مطار العاصمة أكثر من 5.2 مليون مسافر خلال تلك الفترة، ما يؤكد مكانة المطار كأحد أسرع المطارات نمواً في المنطقة، ويعزز موقع أبوظبي كوجهة مميزة للأعمال والترفيه والسياحة. وكشفت النتائج الصادرة من الشركة ارتفاع حركة الطائرات في المطار بنسبة 9.5 بالمئة خلال الفترة بين يناير وأبريل 2013 مقارنةً بذات الفترة من العام الماضي لتسجل 42,735 حركة طيران، كما ارتفعت حركة الشحن بنسبة 20.2 بالمئة لتصل إلى 209,880 طن مقارنةً بالشهور الأربع الأولى من عام 2012.
وكان مطار أبوظبي الدولي قد حقق معدلات استخدام متزايدة للمسافرين خلال شهري مارس وأبريل الماضيين، حيث استخدم المطار أكثر من 1.3 مليون مسافر في كل شهر من الشهريين السابقيين ليسجل المطار زيادة بنسبة 15 بالمئة في مارس و8.6 بالمئة في أبريل مقارنةً بالعام الماضي.
وشهد المطار تسجيل أكثر من 10 آلاف حركة طيران خلال كل من مارس وأبريل ليحقق ارتفاعاً بنسبة 10 بالمائة في مارس و7.9 بالمائة في أبريل مقارنةً بالعام 2012، كما حقق المطار زيادةً في نشاط حركة شحن البضائع بلغت 59,474 طن في مارس بنسبة 25.6 بالمئة، وزيادة في أبريل بلغت51,511 طن بنسبة 7.9 بالمئة مقارنةً بذات الفترة من العام الماضي.
المصدر: شركة أبوظبي للمطارات