Air Arabia Q2 profit up 31% to USD 18 million

07 August 2012
Air Arabia posted a net profit of USD 18 million for the three months ending June 30, 2012.

The figure was an increase of 31% compared to USD 13.9 million profit recorded in the corresponding period in 2011.

The carrier’s turnover for the second quarter of 2012 stood at USD 198.8 million, an increase of 23% compared to USD 161.45 million reported in the same period of 2011.

The airline welcomed onboard 1.3 million passengers in the second quarter of 2012, an increase of 15% compared to the same period last year.

Air Arabia’s average seat load factor – or passengers carried as a percentage of available seats – for the three months ending June 30, 2012, stood at 85%, up 3% on the same period last year, it said.

For the six months ending June 30, 2012, Air Arabia reported a net profit of USD 31.36 million, an increase of 22% compared to USD 25.6 million in the corresponding period in 2011.

The carrier’s turnover for the first half of 2012 stood at USD 0.354 billion, an increase of 22% compared to USD 0.299 billion reported in the same period of 2011. The airline welcomed onboard 2.5 million passengers in the first half of 2012, an increase of 11% compared to the same period last year.

Air Arabia added two new routes in the first half of 2011, with Taif in Saudi Arabia and Salalah in Oman bringing the airlines global network to 75 destinations.  Additionally, the airline increased the frequency of flights to Nagpur in India, Dammam and Riyadh in Saudi as well as to Kuwait. The first half of 2012 also saw the delivery of three new aircraft from Airbus as well as Air Arabia completing its first maintenance check with its new hangar facility.

Source: Air Arabia

صافي أرباح العربية للطيران يرتفع 31% إلى 18 مليون دولار أميركي خلال الربع الثاني من العام 2012

07 أغسطس 2012
أعلنت العربية للطيران اليوم عن نتائجها المالية للأشهر الثلاثة المنتهية في 30 يونيو 2012، والتي تعكس مدى نجاح وقوة نموذج أعمال الشركة.

وارتفعت الأرباح الصافية لـ العربية للطيران خلال الأشهر الثلاثة المنتهية في 30 يونيو 2012 لتصل إلى 18 مليون دولار أميركي، بزيادة نسبتها 31% مقارنة بالأرباح الصافية للفترة ذاتها من العام 2011 والتي بلغت 13.9 مليون دولار أميركي. وسجلت العربية للطيران خلال الربع الثاني من العام الحالي إيرادات إجمالية بلغت 198.8 مليون دولار أميركي، ما يمثل زيادة بنسبة 23% مقارنة بإيرادات الفترة ذاتها من العام 2011 والتي بلغت 161.45 مليون دولار أميركي.

ونقلت العربية للطيران في الربع الثاني من العام الحالي على متن طائراتها 1.3 ملايين مسافر، بزيادة نسبتها 15% مقارنة مع عدد المسافرين الذين نقلتهم خلال الفترة ذاتها من العام الماضي. كما حافظت الشركة خلال الأشهر الثلاثة المنتهية في 30 يونيو 2012 على معدلها المرتفع لنسبة إشغال المقاعد - نسبة عدد المسافرين إلى عدد المقاعد المتاحة - والذي بلغ 85%، بنمو قدره 3% مقارنة بالفترة ذاتها من العام الماضي.

وحققت العربية للطيران خلال الأشهر الستة المنتهية في 30 يونيو 2012 أرباح صافية بلغت 31.36 مليون دولار أميركي، بنمو نسبته 22% مقارنة بأرباح الفترة ذاتها من العام الماضي والتي بلغت 25.6 مليون دولار أميركي.

ووصلت إيرادات النصف الأول من 2012 إلى 0.354 مليار دولار أميركي، بنمو قدره 22% مقارنة بإيرادات النصف الأول من العام 2011 والتي بلغت 0.299 مليار دولار أميركي. كما نقلت العربية للطيران على متن طائراتها 2.5 ملايين مسافر خلال النصف الأول لهذا العام، بنمو نسبته 11% مقارنة بالنصف الأول من عام 2011.

وقد عملت العربية للطيران خلال النصف الأول من العام 2012 على إضافة وجهتين جديدتين إلى شبكة رحلاتها انطلاقاً من الشارقة، وذلك إلى كل من الطائف في المملكة العربية السعودية؛ وصلالة في سلطنة عُمان، ليرتفع بذلك عدد وجهاتها إلى 75 وجهة انطلاقا من مراكز عمليات الشركة الثلاث. كما رفعت الشركة عدد رحلاتها إلى ناجبور في الهند؛ والدمام والرياض في المملكة العربية السعودية؛ إضافة إلى الكويت. كما شهد النصف الاول من السنة تسليم ثلاث طائرات جديدة من ايرباص، واستكمال أول فحص صيانة دوري داخل مرافق الشركة وذلك في حظيرة الطائرات الجديدة التابعة لها.

المصدر: العربية للطيران